Olethan huomannut?

Ympärillämme tapahtuu paljon asioita ja meiltä kysytään joskus monestikin päivässä: Olethan huomannut sen ja sen? Usein on jäänyt huomaamatta. Mietinkin mitkä asiat kiinnostavat- no, yleensä ne, jotka on itselle jostain syystä tärkeitä. Monet paljonkin puhutut ja merkittävät uutiset ja tapahtumat jäävät kokonaan vaille huomioita, jos ne eivät puhuttele itseä.

Minua puhuttelee tällä hetkellä valtakunnan tason sote-asiat – jostain syystä ne on puhutelleet minua jo kauan työminäni kautta. Tokihan terveyteen liittyvät asiat puhuttelevat meitä jokaista ihan henkilökohtaisella tasolla, koska ne tulevat ns. iholle: Saanko tarvitsemaani palvelua ? Saanko apua kun sitä tarvitsen? Itsessään hallinnolliset asiat eivät kuntalaisena minua kiinnosta – maksan veroja, jotta saan ne yhteiskunnan lupaamat palvelut ja luotan siihen, että tämä yhteiskunta pitää huolen omistaan.

Valtakunnan tasolla on ollut harvinaisen pitkään vallalla päättämättömyys siitä miten sote-palvelut järjestetään, tuotetaan ja rahoitetaan ja tuntuu siltä, että kaiken huomion on vienyt hallinnon himmeliratkaisut ja etenkin se, että kuka/mikä taho saa vastuun eli vallasta on kysymys. Niinkään ei olla kiinnostuttu itsessään ihmisestä yksilönä. Nyt on sitten käynyt niin, että kun valtio ei tiedä ja pelottelee meitä näillä himmelikuvioilla, on kunnat lähteneet sutta eli valtiota pakoon varmistamaan oman alueensa palveluja, olkoon lait ja asetukset sitten mitä tahansa. Niin on käynyt Jämsässäkin – tehtiin 10+5 vuoden sote-palvelujen hankintasopimus , jossa tavoitteena on erityisesti olemassa olevien palvelujen säilyttäminen alueella valtakunnallisista ratkaisuista huolimatta.  Parhaillaan monet muut kunnat miettivät samanlaista ratkaisua. Tässä pari päivää sitten minulle soitti alan lehden toimittaja ja pyysi  minua kuvaamaan asioita, joita nyt palvelujen ulkoistamista miettivät kunnat voisivat ottaa huomioon. Ajattelin aluksi, että onkohan minulla  mitään oikeasti viisasta sanottavana, mutta sitten ajattelin, että koska Jämsä näyttää saaneen valtakunnallistakin huomiota omalla rohkealla tempullaan, annoin palaa ja yritin parhaani mukaan luetella asioita – toivottavasti niistä on hyötyä, koska kyseessä on kauaskantoinen asia.

Ihan oikeasti  – nyt kyllä odotan valtion taholta ryhdistäytymistä päätösten teossa, turhia lupauksia ja lausuntoja on annettu riittämiin – alkaa uskottavuus asiaan jo mennä hitaammaltakin hämäläiseltä. Tokihan asia on ollut hyvä puheenaihe, jos ei muuta ole keksinyt. Onpa löydetty myös taho, jota yhdessä moittia, joten kaikista asioista löytyy aina hyväkin puoli. Hiljaa mielessäni kuitenkin toivon, että valitsemamme päättäjät eivät kuitenkaan lähtisi byrokratian ja hallinnon paisuttamisen tielle hävittämään ja hajottamaan kunta-nimistä ihan hyvää perusyksikköä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s