Ilman intohimoa ei synny tuloksia

jyvät

Minulla on työsuojelutehtävien vuoksi ilo päästä tutustumaan säännöllisesti Jämsän kaupungin työpaikoille. Työn terveellisyydestä ja turvallisuudesta keskustellessa paljastuu useilla käynneillä henkilöstömme mieltä ilahduttavaa sitoutuneisuutta työhön ja palavaa himoa työmenetelmien kehittämiseen. Minusta on kutkuttavaa ja vaikuttavaa nähdä, miten meillä useilla työpaikoilla ei hiihdellä muiden perässä, vaan luodaan etulinjassa uusia käytäntöjä. Nämä ihmiset osaavat ja haluavat muokata työtään ja todennäköisesti voivat työssään ja elämässään muita paremmin. Narinatarinan sijaan he ovat ratkaisijoita, joiden luomien käytäntöjen soisi leviän laajempaan käyttöön ihan kaupunkimmekin sisällä. Yhteistä näille edistyneille työpaikoille on halu tehdä työtä yhdessä ja näillä työpaikoilla jaetaan koulutuksissa opittuja taitoja.

Meillä on esimerkiksi eräs puhtauspalvelun yksikkö, jossa oli ennen lean-koulutuksiamme työntekijät käytännössä jo termiä tuntematta liinanneet työnsä: mm. valkotaululle selkeästi kuvatut työtehtävät kellonaikoineen ja työkaverit huomioiva työote. Tuloksena sujuva työ, työntekijöiden hyvä ilmapiiri ja hyvää palautetta asiakkaalta. Opiksi otettava sekin eskariryhmä, jossa koulutuksen avulla haetaan uusia käytännön työkaluja oppilasryhmien ryhmäyttämiseen ja oppilaiden elämäntaitojen harjoitteluun. Eli henkilökunta rohkenee käyttää toiminnallisia ja kokemuksellisia työtapoja, joilla vahvistetaan lasten ja nuorten itseluottamusta, tunne-, vuorovaikutus- ja päätöksentekotaitoja, hyvinvointiosaamista ja samalla edistetään oppimista.

Mieleeni tulee niin kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonkan puheenvuoro siitä, kuinka nämä tuoreimmat ikäluokkamme ovat niin erilaisia aiempiin ikäpolviin verrattuna. On mieltä lämmittävää, että opetusmenetelmiin haetaan uusia menetelmiä eikä toimita 70-lukulaisille kehitetyillä keinoilla. Matematiikkaa voi opiskella metsässäkin. Esimerkkejä olisi muitakin ja olenkin pohtinut, että pitäisikö meillä olla näille työyksiköille jokin ilmiantosivu, jossa omat hyvät käytäntönsä voi jakaa muillekin?

Huomattavaa on sekin, että näissä yksiköissä henkilökunta ei pidä toimintaansa erikoisena, vaan jatkuva työn kehittäminen on heille jotakin työhön kuuluvaa perusjuttua. Näin sen tuleekin olla. Tässä asenteessa onkin se suurin oppi, koska ilman intohimoa ei synny tuloksia (John C. Maxwell).

Hannele Rahkonen, työhyvinvointikoordinaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s