Tulevaisuutta kurkistelemassa

Push Pins on Cork Board

Jämsek ja Jämsän kaupunki julkaisivat kaupungin Youtube – kanavan kautta insertin Jämsä – videosta. Valtuutettu Seija El Sayed kommentoi inserttiin myönteisesti ja päätti kommenttinsa: ”Tulevaisuusvideota odotellessa ”. Miten mainio ajatus Seija. Tulevaisuuteen on hyvä kurkistella.

Harva meistä osaa ennustaa, vaikka olisikin alansa asiantuntija. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei tulevaisuutta kannattaisi ennakoida ja varautua siihen. Ennustamisen sijasta suosittelisin entä jos… -ajattelua, jota kutsutaan myös skenaarioajatteluksi.

Skenaarioajattelu lähtee siitä, että ei ole olemassa yhtä ainoaa tulevaisuutta vaan monia mahdollisia tulevaisuuksia. Niitä vasten organisaatioiden kannattaa peilata omaa toimintaansa ja strategiaansa. Tulevaisuus ei vain tapahdu: siihen voi aktiivisesti vaikuttaa omalla toiminnallaan. On myös asioita, joihin ei voi vaikuttaa, mutta ennakoinnilla niihin voi varautua.

Yksinkertaisimmillaan ennakoinnissa on kysymys siitä että pohtiessaan kodin remontoimista, esittää entä jos… -kysymyksiä. Lämmitysjärjestelmän uusiminen on järkevää, jos öljyn hinta nousee tulevaisuudessa, katon korjaaminen jos katto on siinä kunnossa että kohta vuotaa. Kylpyhuoneen remontointi taas olisi arjen luksusta, jolla pääsisi eroon 70 – luvun hunajakennolaatasta. Mutta, entä jos käykin niin, että 40 vuotta vanha käyttövesiputkisto poksahtaa.

Entä Jämsän tulevaisuus? Ennakointia pitäisi tehdä erilaisten yhteiskunnallisten valintojen tueksi jatkuvasti. Erityisen tärkeää olisi pohtia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia strategiatyön pohjaksi ja osata katsoa tarpeeksi kauas. Kolmen vuoden taloussuunnittelujakso ei ole riittävän pitkä aika.

Entä jos yksi elinkeinoelämämme tukijaloista pettää? Entä jos hallitsematon maahanmuutto kiihtyy? Entä jos Jämsään kohdistuu biotuotealan suurinvestointi? Entä jos sote – itsehallintoalueille siirretään valtaosa kuntien nykyisistä tehtävistä?

Nokia- renkaiden tuoreessa mainosvideokampanjassa autonrengas pysäyttää päähenkilön toimimasta ajattelemattomasti kiperässä tilanteessa juuri ennen kuin on liian myöhäistä. Nokia renkaita ei vaan tosielämässä ole. Siksi toimisinkin niin kuin Liikenneturva omassa mainoskampanjassaan kehottaa:” Ennakoi. Tiedät kyllä miksi.” Autoilija ei lähde liikenteeseen tarkoituksella kolaroimaan, mutta kun niistä muista ääliöistä ei liikenteessä tiedä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Tulevaisuutta kurkistelemassa

  1. Mukavasti pohdittu Anna-Liisa. Niinpä, jos postmodernissa ajassa elämä oli tarina, on se nyt transmodernissa ajassa monia tarinoita. Samalla yhden totuuden etsiminen on lakannut ja tottuminen on jatkuvaan moniäänisyyteen ja erilaisuuteen. Tässä todellisuudessa teemme ja kehitämme työtämme ja samalla koko Jämsän kaupunkia. Onneksi meillä on hyvä tekemisen meininki.

    Liked by 2 people

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s