Arvojohtamisesta

Tallukan valtuustoseminaarissa mietittiin Jämsän kaupungin strategian sisältöjä, visiota ja arvoja. Kaikessa toiminnassa arvot ovat ylitse muiden. Ihmiset saatikka organisaatiot ovat tuuliajolla ilman arvoja, joita ovat elämässään, toiminnassaan ja käyttäytymisessään päättäneet noudattaa. Arvojensa noudattaminen on tahdon asia.

Valtuustoseminaarissa (6.-7.10.2015) hyväksytyt arvot ovat: palveluhenkisyys, yhteistyökyky ja avoimuus. Näiden lisäksi johtoryhmän yhteisesti sopimat työskentelyarvot ovat luottamus ja nopea reagointikyky yhdistettynä laatuun.

Yhteisten arvojen sisäistäminen ja niiden johdonmukainen noudattaminen johtaa pitkällä aikajänteellä menestykseen. Se ei tule pelkästään sormia napsauttamalla tyyliin ”nyt meillä on nämä arvot, niitä noudattakaamme”. On pysähdyttävä pohtimaan, mitä mikin arvo tarkoittaa käytännössä.

Johtajat tai valtuusto eivät yksinään pysty luomaan aitoa arvoihin perustuvaa organisaatiokulttuuria, ellei niitä noudateta ja niiden merkitystä punnita tavallisissa arjen tilanteissa, jokaisen virkamiehen ja työntekijän päivittäisessä toiminnassa.

Hallinnoinnin rinnalle tarvitaan integriteettiä eli eettisesti korkeatasoista toimintaa. Mutta aivan ensimmäiseksi tarvitaan sisäinen tahto toimia yhteisesti sovittujen arvojen mukaisesti. Niin seesteisissä kuin muuttuvissa tilanteissa kaikkien toimijoiden – toimielinten, työntekijöiden ja viranhaltijoiden – on päivittäin pystyttävä lunastamaan valtuuston hyväksymät arvot päätöksenteosta aina käytännön arkisiin tilanteisiin saakka.

Tahdommeko?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s