Ratkaisuja saatiin

Viime päivien keskustelunaiheet eri medioissa ja kuntalaisten puheissa ovat keskittyneet sote- ja itsehallintoalueisiin. Mitä nämä hallituksen linjaukset tarkoittavatkaan? Paikataanko tällä kestävyysvajetta? Kovin paljon puuttuu vielä yksityiskohtia, mutta niitä on luvattu tihenevään tahtiin tulevina viikkoina. Ja kyllähän niitä tarvitaan, jotta uudet alueet voivat käynnistää toimintansa 1.1.2019.

Tehdyt päätökset eivät vaikuta näkemykseni mukaan sote-palveluihin Jämsässä mitenkään merkittävällä tavalla. Jämässä on varauduttu tulevaan solmimalla palvelusopimus sote-palvelujen tuottamisesta yhteisyrityksen toimesta vähintään 10 vuodeksi. Vaikka sopimus siirtyykin itsehallintoalueen hallinnoitavaksi ja Jämsän kaupunki ei enää toimi tilaajana, saavat jämsäläiset kuitenkin palveluja sopimuksen mukaisesti. Yhteisyrityksen omistusosuuksiin eivät nämä tehdyt linjaukset vaikuta, joten kaupungin edustus on yhtiön päätäntäelimissä mukana 49%:n osuudella ja palvelusopimuksessakin on kohtia, joihin kaupungin edustajat voivat vaikuttaa.  Toki kaikkiin sopimuksiin sisältyy ns. force major-tilanteet eli merkittävät lainsäädännön muutokset, katastrofit yms. muuttavat tilanteita ja sopimuksia.

Muutoinkin Jämsän tilanne ja sijainti on oivallinen; olemme tehneet maakuntarajoihin katsomatta yhteistyötä eri toimijoiden kanssa jo pitkään; tämän mahdollisuuden soisi jatkuvan itsehallintoalueiden rajojen yli ja itse toivoisin, että itsehallintoalueet tekisivät laajaa yhteistyötä keskenään palveluiden järjestämisessä eivätkä lähtisi kilpailemaan keskenään. Lähellämme on myös kaksi vaativampaa erikoissairaanhoitoa tuottavaa sairaalaa, joista toinen on yliopistosairaala. Näin kuntalaiset voivat valita jomman kumman lähellä olevan ja tutun paikan vaativammankin hoidon tarpeisiin.  Kuntalaisen valinnanvapauden on luvattu edelleen laajenevan kaikissa palveluissa koskemaan myös yksityistä palvelua, joka on tervetullutta.

Kunnille jää edelleen paljon tehtäviä, vaikka sote-palvelujen järjestämisvastuu sieltä siirtyykin pois. Oleellista on sopia itsehallintoalueen ja kuntien välisestä työnjaosta  ja rajapinnoista monissa toiminnoissa. Rahoitusjärjestelmä odottaa myös päätöksiä ja linjauksia, jotta voimme lähteä suunnittelemaan tarkemmin tulevaa.

Tarkempia ratkaisuja odotellen,

Tuula Liehu, sote johtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s