Meidät on tuonut tänne jokin muu kuin tuuli

Eläkevakuutusyhtiö Keva on tehnyt Jämsän kaupungille hyödyllisiä laskelmia työkyvyttömyyskustannuksista. Tuloksissa on esitelty esimerkiksi, paljonko kaupungilla menee rahaa työntekijöiden ennenaikaiseen eläköitymiseen tai minkä verran meillä työterveyshuollon kustannukset ovat suhteessa muihin vastaavankokoisiin kuntaverrokkeihin.

Tulosten perusteella nähdään, että Jämsän kaupungissa työterveyshuollon kustannusten jakautuminen I- ja II-luokkien välillä on edullisempi kuin verrokeilla, työtapaturmia meillä on suhteellisen vähän mutta ennenaikaisen eläköitymisen kulut ovat verrokkeja suurempia. Tehty työ näkyy etenkin lyhyiden ja pitkien sairauspoissaolojen vähenemisenä.

Jäin miettimään näiden tulosten valossa sitä, missä asioissa on onnistuttu. Omalle luonteelle ominaista on alati tuijottaa kaikkea sitä, mitä pitää tehdä, mikä voisi olla paremmin ja… ja… Meille kaikille on varsin tervettä pohtia myös niitä onnistumisen paikkoja. Itse näen, että Jämsän kaupungin työhyvinvoinnin johtamisen paras asia on ollut se, että sitä on tehty Uuden Jämsän synnystä asti määrätietoisesti ja tavoitehakuisesti. Selvästi tässä työssä näkee, että muutos ottaa aikaa mutta isokin laiva kääntyy. Monista pienistä asioista syntyy jotakin isoa.

Aiemmassa blogissa räppäsin työsuojelusta ja työhyvinvoinnista. Sittemmin joitakin räppejä tarkemmin kuulleena huomaan, että niidenkin sanoissa voi olla isoja teemoja. Cheek on mainoksessa lausunut, että parempi olla muuttunut kuin juuttunut. Se pätee tähän työhyvinvoinninkin johtamiseen. Henkilöstöpalveluiden näkökulmasta jokainen toimintaohje kuolee tai on terminaalivaiheessa 4-5 vuoden kuluessa ajattelun ja maailman muuttuessa. Meillä on oltava potkua uudistaa ja uudistua. Vuoden alussa esitelläänkin useampi uudistettu toimintamalli. Pääosin niihin on lisätty ennaltaehkäisevää näkökulmaa, kuten esimerkiksi asiakasväkivallan varautumisohjeeseen.

Näkisin myös, että Cheekin laulama toteamus, että ”mut on tuonut tänne jokin muu kuin tuuli” pätee myös meihin kuntatyöläisiin. Teemme tärkeää asiakaspalvelua jämsäläisille ja siitä työstä meidän tulee olla ylpeä. Tätä asennetta meidän on pyrittävä kasvattamaan, jokaisen tervettä ammattiylpeyttä. Suurempina uudistamisen kohteina esitän uudenvuoden toiveenani työhyvinvointijohtamisen kokonaisuuden viemisen uudelle asteelle vuonna 2016 mm. yhteistyössä työterveyshuollon ja uudentyyppisen työhyvinvointikyselyn myötä. Suunnitelmia saada Jämsän kaupungista yhä parempi työpaikka ja sitä kautta tehdä työstä yhä tuottavampaa on työn alla. Kaikki tietoon perustuen ja mitattuna osoittaen. Me emme sammaloidu ja Jämsän uuden strategialuonnoksen henki elää vahvasti tässä työssä.

Rohkeaa vuotta 2016 kaikille!

Hannele Rahkonen

työhyvinvointikoordinaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s