Valoa kansalle

IMGP2101On mukava kun on joitain yhteisiä riemun aiheita. Eikä voi kieltää sitäkään, että joskus vieläkin riemuisampaa on kun on yhteisiä inhon tai ilkkumisen aiheita. Koko kansa voi toimia makutuomareina esimerkiksi linnan juhlissa. Uutisjuontajien tukat ja mekot ovat joka ilta tarkassa syynissä.

Turun ja Tampereen välillä kisataan, kummalla on paremman näköinen joulukuusi. Ystävällismielinen naljailu piristää muutoin niin harmaata alkutalvea.

Kotikaupungissamme ns. jouluvalot ovat viime vuosina herättäneet jos jonkinmoista sanomista. Jämsänkosken keskustan valot ovat herättäneet kiitosta jo pidemmän aikaan, mutta Seppolan valot ovat saaneet jotkut voihkimaan tuskasta. Kaupungin panostus Äijä-hahmoon saattoi mennä överiksi ja mielikuvat kääntyivät Michelin-mieheen ja vähän muuallekin.

Kyllä maailmaan puhetta mahtuu ja jokainen mielipide on yhtä tärkeä.

Marraskuun lopussa sytytetyt uudet valot ovat keränneet erittäin paljon kiitosta. Niitä on pidetty näyttävinä ja kauniina. Mutta emmehän ole tässäkään asiassa yksimielisiä, eikä meidän sitä tarvitsekaan olla. Palautteissa valoja on myös moitittu ”amerikkalaisiksi”, liian runsaiksi ja mahtaileviksi. Katutolpissa olevat valot ovat olleet poikkeuksetta tarpeeksi hillityt. Seppolan sillalla olevia ”täsmävaloja” on vastaavasti kehuttu loistaviksi kattokruunuiksi ja yhtä lailla moitiskeltu, koska muistuttavat frisbeegolfin koreja.

Paikallislehden yleisönosastossa uusien valojen kuusisakaraisuus nähtiin viitteenä Davidin kilpiin. Se nähtiin siunauksena kaupungille ja palkkinona olisi esimerkiksi tyhjien liikehuoneistojen täyttyminen. Kirjoittaja olikin tyytyväinen ettei kaupungin keskustaa korista ”EU-tähdet”.

Kauneus siis todellakin on katsojan silmissä. Mikä miellyttää toista, puistattaa toista. Lohduttavaa on, että loppuyhteenvetona kritisoijatkin toteavat että ”on ne paremmat kuin entiset”. Niin ne entiset, siellä ne valaisevat liikennepuistoa. Olisiko sittenkin niin, että ne ovat ihan ookoo, kun ovat oikeassa paikassa?

Jokainen meistä on rakennetun ympäristön suurkuluttaja. Ympäristö vaikuttaa meihin, halusimmepa tai emme. Se voi luoda turvallisuutta tai turvattomuutta. Se voi piristää, mutta yhtä hyvin se voi masentaa. Viihtyisyyden lisääminen ei välttämättä vaadi suuria summia rahaa, mutta se vaatii viitseliäisyyttä. Viitseliäisyys on kiinni myös meistä kuntalaisista. Laittamalla roskat roskiin, keräämällä koirankakat, noudattamalla liikennesääntöjä luomme viihtyisyyttä ja parempaa kaupunkikuvaa.

Ympäristöllä tarkoitetaan liian usein vain luontoa. Totuus kuitenkin on, että vietämme suurimman osan ajastamme keinotekoisessa ympäristössä. Siksi ei olekaan yhdentekevää miltä meidän lähiympäristö näyttää työ- tai koulumatkalla, työpaikalla tai koulussa, kauppaliikkeissa tai harrastustiloissa.

Talvivaloilla pyritään luomaan valoa ja piristystä vuoden pimeimpään aikaan – myös meidän mieliimme. Siksi ne ovat investoimisen arvoisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s