Hallinto kevenee

Ei tarvinnut  loppusyksystä pääministeri Juha Sipilän marssia Tasavallan Presidentin pakeille. Maakuntajakoon perustuvista itsehallintoalueista hallitus pääsi sopuun ja siinä sivussa tuli sovituksi myös  paljon puhutun ja moneen otteeseen valmistellun soten linjaukset.

Kunnatkin pääsevät lausumaan asiasta. Kun asiaa on mainostettu vuosikymmenten uudistuksena, toivoa sopii, että kuntia ei pelkästään kuulla vaan myös kuunnellaan. Siinä on vissi ero: useinhan näyttäytyy siltä, että palavereissa yksi puhuu, enintään kaksi kuuntelee ja  muut kuulevat – kuuntelemisen laita on niin ja näin. Ne muut tahtovat samanaikaisesti lähetellä twiittejä, sähköposteja ja tekstiviestejä,  kuka kellekin – ehkä toisilleen. Se on sellaista ajan ja henkisen pääoman hukkakäyttöä. Se syö naista ja miestä.

Katsellaan, miten tässä kuntien kuulemisessa oikein käy ja mikä on sen hukkaprosentti. Ehkä joku laskee sille myös hinnan.

Hallintohan tässä kevenee ja hallintohimmelit vähenevät, luvataan. Kuntalehti ehti keskiviikkona 13.1. jo uutisoimaan, että kaikkein isoimmat kaupungit ja kaupunkiseudut tahtovat tässä asiassa erillisaseman. Valitut kaupungit tai kaupunkiseudut voisivat toimia kaupunki- tai aluekuntina, hoitaen  esimerkiksi osan nykyisistä maakunnallisista ja valtion aluehallinnon tehtävistä, kertoo Kuntalehti.

Tässä viimeisimmässä virityksessä n. 5,5 miljoonan asukkaan Suomessa olisi meillä sitten  vähintään  peruskuntia, kaupunki- tai aluekuntia, itsehallintoalueita sekä keskushallinto. Jäisikö  edellisten lisäksi nykyisestä valtion aluehallinnosta  tai kuntien yhteisorganisaatioista, siis kuntayhtymistä,  vielä jotakin omia itsellisiä toimijoita  tähän hallintolaatikostoon? Jos vaikka hallintohimmelit vähenevätkin, niin kyllä tähän jonkin sortin laatikosto näyttää helposti rakentuvan.

Tässä on  todellakin kaikki ainekset vuosikymmenten uudistukseen –  ei pitkästytä odottelemaan.  Ja jos vanhaan viisauteen on uskominen, hyväähän kannattaa odottaa.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s