Sivistyskunta Jämsä

Koulutusalan suurtapahtumassa, EDUCA-messuilla keskusteltiin laajasti sivistyksen ja koulutuksen merkityksestä tulevaisuuden kunnissa. Mukana olivat niin valtion, opetushallinnon kuin työmarkkinoiden edustajat, ja esille nousi mm. kysymys siitä, mitä tehtäviä kunnille jää sote-palveluiden siirtyessä suuremmille harteille.

Käytännössähän sivistyspalvelut tulevat olemaan merkittävin kunnallinen palveluala. Suurin osa kuntien työntekijöistä tulee olemaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opettajia. Tarkoittaako tämä myös sitä, että kunnat tulevat kilpailemaan keskenään siitä, missä päivähoito-ja koulutuspalvelut ovat laadukkaimpia, ja missä perheiden hyvinvointiin panostetaan eniten?

Jämsän päättäjien on aika ryhtyä laatimaan strategiaa, jonka tavoitteena on pysäyttää työikäisen väestön poismuutto varmistamalla turvalliset ja ajanmukaiset päivähoito-ja koulurakennukset, hyvinvoiva ja motivoitunut sivistystoimen henkilöstö sekä laadukkaat ja monipuoliset vapaa-aikapalvelut.

Digitalisaatio ja työelämän muutokset takaavat jatkossa sen, että nuoret aikuiset ja lapsiperheet muuttavat niille paikkakunnille, jotka tarjoavat parhaat peruspalvelut.

Olemmeko valmiita panostamaan tulevaisuuteen?

Yksi kommentti artikkeliin ”Sivistyskunta Jämsä

  1. Kyllä. Kunnille jää ns. elinvoimatehtävät, koulutus ja kasvatus, sivistys ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Rehtori Tuija Huikurille kiitokset asiaan tarttumisesta. Jatkuva väen muutto on kohtalokasta, ellei siihen voimalla puututa.

    Emme varmaankaan osaa vielä edes hahmottaa, millainen on tuleva kunta, mutta muutos on suuri. Voi olettaa, että juuri lasten koulutus, varhaiskasvatus ja perheiden hyvinvointi ylipäätään tulevat olemaan merkittäviä imago- ja kilpailutekijöitä. Sivistykseen kuuluvat hyvät kirjastot ja kulttuuripalvelut.

    Jämsä tarvitsee noihin kaikkiin uusia isoja panoksia. Tarvitsemme todellakin terveitä fyysisiä opetustiloja, kulttuuripalveluja, asukkaiden osallisuutta luomaan hyvinvointia ja sitoutumista kotiseutuun, lapsiin satsaamista ja perheiden tukemista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Jämsässä esim. lastensuojeluilmoituksia tehdään koko maasa toiseksi eniten. Lastensuojelu onkin viimeisen noin 10 vuoden aikana ollut iso ongelma, eikä siitä päästä kuin ehkäiseviin tukitoimiin satsataan pysyvästi.

    Tarvitsemme kaukonäköisiä, punnittuja linjauksia hyvinvoinnin edistämiseksi.Yksittäisten päätösten tulee myös perustua valittuihin linauksiin. Kansalaiset voivat Suomessa valita asuinpaikkansa. Entistä koulutetummat nuoret ja perheet myös käyttävät tätä oikeuttaan nykyistä rohkeammin ja kriittisemmin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s