Tolkku esimies on järki-ihminen

 

Tuplasavolaiset kromosomini olivat revetä liitoksistaan, kun vuosisatoja vanha, venäjän kielestä lainattu sana ”tolkku” tuli päivän valoon ja on sen jälkeen ollut niin presidentin, pääministerin kuin työmarkkinaneuvottelijoiden huulilla. Eikä ihme, sillä sanana ja käsitteenä se on suoranainen helmi. Tämän mediassa kulovalkean tavoin levinneen käsitteen lanseerasi Iisalmen Sanomien kolumnisti kuvatessaan tolokun immeisiä – sattumoisin erääseen ajankohtaiseen aiheeseen liittyen. No, siinä lukijasuosion rytäkässä kaatuivat lehden verkkosivutkin. Mutta mitäs pienistä.

Löysin itseni pohtimasta sitä, millainen on tolkun esimies? Tämä mietiskely näet juontaa juurensa ajankohtaiseen aiheeseen, Jämsän kaupungilla pian päättyvään esimiesten ja keskijohdon (EKJ) valmennusohjelmaan. Tässä blogissa on joitakin yksinkertaisia valmennusohjelman synnyttämiä ajatuksia, fiinimpi raportti asiasta tulee seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen.

Tolkku voidaan suomentaa sanoilla järki, äly, kohtuus ja ymmärrys. Tolkun esimiehessä olisi oltava kaikkia noita ominaisuuksia, samassa paketissa. Esimiehen ei tarvitse olla mikään järkimurikka, ihan tavallinen järki-ihminen on hyvä. Mutta missään tapauksessa ei saa olla tuulella käypä, tyhjän naurattaja eikä haihattelija. Järki-ihminen tietää suunnan ja osaa myrskyn silmässäkin välttää karikot ja systemaattisesti navigoida kohti päämäärää. Järki-ihminen haluaa pysyä ajan hermolla sekä jakaa tietonsa ja osaamisensa työyhteisönsä ja työnantajansa käyttöön.

Ymmärrys tolkun esimiehen ominaispiirteenä juontaa juurensa sydämen sivistykseen ja empatiaan. Pitää olla henkistä kapasiteettia tajuta esimerkiksi työyhteisön vuorovaikutustilanteita ja kykyä korjata vääristynyt viestintä. Pitää ymmärtää yksittäisten työntekijöiden elämäntilanteita – toki tiettyyn rajaan saakka. Pitää osata kuunnella ja kuulla. Eikä saa itse olla koko ajan besserwisserinä äänessä. Kaikilla työyhteisön jäsenillä kun on sanottavaa. Tolkku esimies on luotettava ja johtaa edestäpäin. Aina. Tolkku esimies ei lähde vehtaamaan mihinkään suuntaan eikä kaveeraamaan ajaakseen omia etujaan tai muutoin vaan päästäkseen helpolla.

Tolkku esimies on kohtuullinen kaikessa, niin omassa elämässään ja työssään kuin vaatimuksissaan työyhteisöönsä nähden. Tosin täytyy aina muistaa, että kohtuus on käsitteenä suhteellinen ja tilannesidonnainen ja kokemusperäinen. Joku saattaa kokea työkuormansa kohtuuttomaksi kun taas kovia haasteita janoavalle vastaava psyykkinen ja fyysinen rasitus on vasta alkusoittoa itsensä likoon laittamiselle. Joku saattaa harrastaa liikuntaa mielestään kohtuullisesti kun juoksee täyttä häkää viikoittain pitkiä lenkkejä, toiselle vastaava kohtuus on halonhakkuuta ja sauvakävelyä. Kohtuutta ei voi toinen arvioida eikä arvostella toisen puolesta.

Tolkku on nappiin osunut käsite monessa asiayhteydessä. Mikä olisikaan sen parempi rekrytointi-ilmoitus, kun että ”haetaan palvelukseen tolkun ihmistä”. Tai jos joku syystä tai toisesta olisi puolisoa vailla, niin eikös tolokun immeinen siinäkin asiassa olisi mitä parhain kriteeri? Tai tolkun vanhempien uskoisi kasvattavan lapsensa tavalliseksi tolkun kansalaiseksi.

Toivottavasti tässä blogissa oli edes jokin tolkku.

Auli Korhonen

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s