Koulutus osana strategiaa

Jämsän valmisteilla olevassa strategiassa on määritelty kolme kehitettävää asiaa: elinvoima, palvelut ja verkostot. Ne ovat epäilemättä juuri niitä tulevaisuuden menestymisen kannalta jokaiselle kunnalle elintärkeitä strategisia tavoitteita, joiden käytännön toteutus ratkaisee lopulta sen, mitkä kunnat kehittyvät, ja mitkä jäävät muiden jalkoihin.

Koulutuksen näkökulmasta noihin kolmeen tavoitteeseen on helppo löytää sisältöjä, vaikka koulutuspalveluja ei olekaan erikseen mainittu Jämsän strategiassa. Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat lakisääteisiä palveluja, joiden laatuun panostamalla saadaan laajamittaista hyötyä ja vaikuttavuutta.

Koko kaupungin elinvoimaisuutta lisää panostaminen lapsiperheiden palveluihin. Ajanmukaiset ja toimivat päiväkodit ja koulut tuovat kuntalaisille tunteen siitä, että lapsiperheitä arvostetaan. Riittävän pienet ryhmät luovat myös uusia työpaikkoja ja parantavat kaupungin imagoa, samoin kuin pätevät ja motivoituneet opettajat. Lapset ja nuoret harrastuksineen virittävät erilaista yhdistys- ja seuratoimintaa,  joka niin ikään tarvitsee tekijöitä.

Koulutuspalveluiden tuottamisessa olemme jo pitkään toimineet proaktiivisesti, ennakoiden väestönkehitystä ja sopeuttaen palveluverkkoa sen mukaan. Haluamme suunnitella uusia palveluita ennakkoluulottomasti ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntäen syntyviä synergiaetuja vaikkapa yhdistämällä koulutus- ja vapaa-aikapalveluja. Koulujen tilat tulee saada ympärivuotiseen käyttöön, ja koulupäivien rytmitystä muuttamalla voimme saada erilaisia vapaa-aikapalveluja lasten ja nuorten saataville keskellä päivää.

Koulujen toiminta perustuu hyvin pitkälle verkostomaiseen yhteistyöhön, ja siinä olemme esimerkkinä kaikille. Jämsäläiset järjestöt, yhdistykset ja yritykset ovat meille elintärkeitä kumppaneita, samoin eri viranomaistahot sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Tulevaisuudessa toivomme voivamme entisestään laajentaa yhteistyöverkostoamme, kun uudet opetussuunnitelmat vievät meidät ilmiöpohjaisen oppimisen ja laaja-alaisten oppimiskokonaisuuksien maailmaan.

Laadukkaiden koulutuspalveluiden merkitys tulee olemaan strategisesti elintärkeä Jämsän kaupungille tulevaisuudessa. Kunnan elinkeinoelämä saa niin perusasteen, kuin erityisesti toisen asteen oppilaitoksista uusia työntekijöitä, jotka varmistavat yritysten toiminnan jatkumisen ja kehittymisen.

Koulutus ja oppilaitosten tekemä laajapohjainen yhteistyö ansaitsevat myös kaupungin ylimmän johdon ja päättäjien arvonannon, minkä toivoisi näkyvän myös uudessa strategiassa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s