Viiden tähden työyhteisö

”Kunpa olisi sellainen työyhteisö, jossa saisi olla oma itsensä”. Kyseinen lausahdus sai minut pohtimaan täydellisen työyhteisön ominaisuuksia.

Työyhteisön ja edelleen organisaation muodostavat keskenään työskentelevät ihmiset, joilla on yhteinen tavoite. Jos tavoite on epäselvä, toiminta on joukko yksilösuorituksia. Oppivan organisaation menestys perustuu tutkija ja tietokirjailija Marko Kestin mukaan viiden tärkeän tekijän ja niiden välisen vuorovaikutuksen kehittämiseen: johtaminen, esimiestoiminta, työyhteisön toimintakulttuuri, osaaminen ja prosessit. Eli olisiko täydellinen työyhteisö rakennettavissa näillä ominaisuuksilla?

Ylin johto vastaa strategian luomisesta, tavoitteiden asettamisesta ja toiminnan johtamisesta niin, että tavoitteet saavutetaan. Toimivassa organisaatiossa johto kuuntelee ja osallistaa esimiehiä toimien itse yhdessä tekemisen -toimintakulttuurin esimerkkinä.

Esimiesten tehtävänä on auttaa jokaista työyhteisön jäsentä keskustellen ymmärtämään mitä strategia ja tavoitteet heille työyhteisönä ja yksilöinä tarkoittavat. Näin kaikille syntyy yhteinen päämäärä ja organisaatiota viedään samaan suuntaan. On keskeistä, että pelaamme joukkueena yhteiseen maaliin ja osaamme työmme, jota voimme myös yhdessä oppia joukkueena.  Hyvinvoiva työyhteisö tuottaa hyvää palvelua kuntalaisille.

Kun yllä luetellut kaikki viisi tärkeää tekijää toimivat hyvin yhteen, organisaatio toimii tehokkaasti, kehittyy ja on tuottava. Myös kuntapuolella, jossa tuottavuutta tosin mitataan eri tavoin kuin yrityksissä. Kunnissa tuottavuutta ei ole lisääntyvä määrä euroja kassassa, vaan esimerkiksi nolla koulupudokasta.

Tämän pohjalta voimme päätellä, että viiden tähden työyhteisön rakennuselementit ovat nuo Kestin löytämät viisi tekijää, joita kehitetään yhdessä henkilöstölähtöisesti.

Ajattelisin myös, että pääsemme Subarun tähdistöön saakka eli viiden tähden työpaikka vaatii vahvasti myös sen kuudennen eli meidät jokaisen itse. Toivomus, että saisimme olla työyhteisössä oma itsemme, on ymmärrettävä, mutta näkisin, että liian persoonallisiakaan emme voi olla.

Työyhteisössä organisaation osasena oleminen edellyttää tiettyjä käyttäytymissääntöjä ja niiden mukaisesti emme voi päästää persoonaamme hulvattomasti vapauteen ja esimerkiksi karjahdella työtovereillemme sillä perusteella, että se on osa persoonallisuuttamme. Onnistunut työyhteisöelämä vaatii minusta kykyä hillitä tunteitaan ja käsitellä asioita asioina. Ilman että taannutaan hiekkalaatikkomeininkiin ja lakataan lapioimasta soraa sen kanssa, joka uskalsi olla eri mieltä kanssani hoitotätimme pipon väristä tai uskalsi arvioida ja löytää kehitettävää hiekkakakkuni koostumuksesta.

Vielä enemmän näkisin noiden viiden työelämän laatutekijän lisäksi oman asenteen merkityksen yhdeksi keskeiseksi rakennusaineeksi hyvässä työyhteisössä: halumme työskennellä yhdessä ja kehittää työtämme, toimintaamme. Tähän kuuluu myös vastuunottaminen tekemisistään ja yhteisestä päämäärästä. Onhan tämä toki osittain sisällä yhdessä jo luetellussa viiden tähden osasessakin, siellä toimintakulttuurissa.

Vastuun kantamiseen kuuluu myös palautteen antaminen niin työkavereille kuin esimiehellekin onnistumisissa kuin rakentavissa tilanteissa. Hyvä työyhteisö ei ole kuin perisuomalainen avioliitto, jossa rakkaus tunnustetaan kerran ja asiaan palataan tilanteen muuttuessa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viiden tähden työyhteisö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s