Työterveyshuollon kilpailutuksesta oppimaan

Meillä on takana työterveyshuollon kilpailutus. Siihen liittyen pohdin keskeisimpiä teesejä toteutuneen prosessin ajoilta.

1. Tiedä mitä haluatte työterveyshuollolta.

Keskeisin näkemäni asia onnistuneessa työterveyshuollon kilpailutuksessa on työnantajan tietämys siitä, mitä se haluaa työterveyshuollolta. Me lähdimme liikkeelle tekemällä työterveyshuollon toimintasuunnitelman, jota koeponnistimme ensimmäisen kerran markkinakartoituksessa potentiaalisten tarjoajien kanssa. Näiden keskusteluiden myötä saatoimme kirkastaa edelleen tahtotilaamme vielä selkeämmäksi toivomamme suuntaan mukaisesti.

Siihen ymmärrykseen tulin, että markkinoilla on kaikille sopivia palveluiden tuottajia. Jos haluaa työterveyshuollolta vanhakantaisuutta ja muuttumattomuutta, löytyy kumppani. Jos itse ei niin välitä tietää mitä työnantajana työterveydeltä haluaa, löytyy kumppani, joka kertoo mitä tarvitaan. Innovatiivisia, toimintaansa kehittäviä ja dialogiin kykeneviä toimijoitakin löytyy. Sellaisia, joilla on halu kasvaa ja kehittyä työnantajan rinnalla. Molemmat tekevät tässä tulosta: työterveys liikevaihdon merkeissä ja työnantaja lisääntyvänä työkykyisyytenä sekä työtyytyväisyytenä ja siten alenevina pahoinvoinnin kustannuksina, joita esimerkiksi terveysperusteiset poissaolot edustavat. Win win –tilanne, näkisin.

Omista terveyshallintotieteen opintoihin kuuluvista sosiaali- ja terveydenhuoltoalan palvelujärjestelmäopinnoista ei todellakaan ollut haittaa, mutta oivana lisänä kilpailutuksen suunnittelussa kaikkinaiset tulevaisuuden työterveyshuoltoon liittyvät koulutuspäivät, kirjat ja keskustelut kollegoiden kanssa vievät asiaa eteenpäin.

2. Hanki älyä.

Kaikista opinnoista ja opetteluista huolimatta kannattaa hankkia älyä. Apua sisällön asiantuntemukseen, koska työterveyshuoltoon liittyy vinha viidakko lakeja, asetuksia ym huomioitavaa. Ja unohtaa ei sovi juridista apua itse kilpailutukseen. Ulkopuolisen älyn turvin lopputulema on laadukkaampi ja itse ei tarvitse hetimiten hakeutua työkyvyn arviointiin kilpailutuksesta uuvahtaneena. Takaan, että ette pety: älykkäässä seurassa työskentely on nautinnollista ja kilpailutuksenkin laatiminen haasteellisuudessaan voi olla jopa hauskaa.

3. Dialogi. Dialogi. Dialogi.

Käy keskusteluja asiantuntijoiden ja organisaatiosi sisällä. Kuuntele, pohdi, yhdistele tietoja.

4. Varaa aikaa.

Ulkopuolisista asiantuntijoista huolimatta tämä ottaa aikaa. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä organisaatiosi erityispiirteitä eli kilpailutusta ei voi ulkoistaa, jos siitä haluaa hyvän lopputuleman. Selvitettävää ja ajateltavaa on yllättävän paljon, aikaa on oltava. Sitä enemmän aikaa, mitä moninaisempi organisaatio on kyseessä (esim. useita toimipaikkoja).

5. Dokumentoi kaikki vaiheet.

Kirjaa kaikki vaiheet sopimistasi asioista. Kummalla tavalla saattaa törmätä muistinsa kadottaneisiin henkilöihin silloin, kun prosessi ei etenekään kuin Strömsössä. Dokumenteilla onnistut muistien palautuksessa ja keskustelu voi taas jatkua aidosti.

6. Pysy teoriassa.

Tällä tarkoitan sitä, että hakiessamme uudistusta, joka sisältää myös luopumisia, ei voi välttyä arvosteluilta ja ikäviltäkin kommenteilta. Ei ole kylmyyttä pitää kirkkaana tavoitteitaan ja edetä niiden mukaisesti ikävästäkin kritiikistä huolimatta. Teflonia ovat meidän kehittäjien olkapäät. Eli on pidettävä huoli osan rapakon valumisesta pois hartioilta. Teflonista on sekin hyöty, että siihen ei pölykään tartu ja siten voi pysyä jatkuvassa kehityksessä.

7. Varaudu valtavaan oppimiseen.

Takaan, että kilpailutusprosessin aikana ja itse palveluntuottajan vaihdossa tietämys työterveyshuollosta, omasta organisaatiosta, sopimuksista ja palvelusopimuksilla johtamisesta kasvaa. Myös itsestään voi oppia uusia asioita eli kehittymistä on luvassa.

8. Joka tapauksessa joku suuttuu. Ja markkinaoikeuskin voi kutsua.

Vaikka kuinka valmistellaan huolella pohtien asioita ja käydään niitä keskusteluita, on tunteiden kohtaamisia luvassa ehkäpä niin organisaation sisältä kuin ulkona. Työterveyteen liittyy paljon intohimoja. Myös markkinaoikeus voi olla taho, joka tarkistaa kilpailutuksen oikeellisuuden. Tässä on nähtävissä hyvääkin, oppimisen paikkahan tämäkin on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s