Matkalla maailman huipulle

Teksti: Johanna Suominen Kuva: Kuvapalvelu OK / Kimmo Rampanen

Jo pikkupoikana Kristian Pullilla oli eräs unelma, valtavan suuri haave, joka lopulta kasvoi ihan oikeaksi tavoitteeksi. Että jonain päivänä hän kilpailisi maailman arvostetuimmissa kilpailuissa, olympiarenkaiden alla, Suomen väreissä. Lapsuuden haaveista ollaan kuljettu pitkä matka, ja pian jämsäläinen pääsee toteuttamaan unelmansa astuessaan Tokion olympialaisten kisakoneeseen.

– Joo ei tätä meinaa vieläkään todeksi uskoa, on kyllä upea fiilis, Kristian hymyilee Jämsänkosken Oinaalan urheilukentällä. Pituushyppypaikka saa olla nyt rauhassa, sillä Suomen paras pituushyppääjä on tällä kertaa kentällä ainoastaan kuvauksia ja rupatteluhetkeä varten.

Keväällä Kristian nousi koko kansan puheenaiheeksi, kun Puolassa EM-hallikisoissa hän leiskautti pronssin arvoisen hypyn. Hurja hyppy kantoi uuteen sisäratojen suomenennätykseen 824. Kukaan suomalainen ei ole 21 vuoteen saanut halliyleisurheilun mitalia, joten syystäkin Kristianin saavutus on kerännyt valtaisan huomion. Samalla ylittyi olympialaisten raja. Jo viime vuonna hyppy kulki erinomaisesti; silloin syntyi uusi ulkoratojen suomenennätys 827.

”Jämsässä on kotini”

Ennen Japaniin lähtöä mies ehtii viettämään aikaa kotikonnuillaan Jämsässä. Urheiluleirit ja kisat vievät Kristiania ympäri maailmaa, ja hän asuukin suurimman osan vuodesta ulkomailla. Mutta kesällä tullaan aina Suomeen, ja ennen kaikkea Jämsään.

– Täällä on mun kotini. Jämsässä asun vanhempieni luona, rakensimme sinne juuri punttisalin, ja urheilukenttäkin on lähellä. Joten mahdollisuudet harjoitteluun ovat hyvät, kesäkuussa Espanjasta palannut Kristian kertoo.

Kotikenttä on Paunu, joka saa vilpittömät kehut:

– Mainio kenttä, siellä on tehty kovia tuloksia. Minulle tuttu tietenkin jo lapsuudesta saakka, mutta myös muutoin erinomainen; keskinopea rata, erittäin hyvät lankut ja hyvä kasa. Eikä ole ruuhkaa, hyvin mahtuu treenaamaan.

26-vuotias Kristian on jo kierrellyt maailmalla paljon, ja mies sanookin olleensa aina kansainvälinen tyyppi, joka tutustuu avoimin mielin toisiin kulttuureihin ja ihmisiin. Myös rakkaus on löytynyt ulkomailta. Urheilu-uran jälkeisiä suunnitelmia ei vielä tarvitse miettiä, mutta todennäköistä on, että työ jatkossakin on kansainvälistä ja liikkuvaa.

Tällä hetkellä mennään urheilu edellä, ja opinnot Tampereen teknillisessä korkeakoulussa etenevät taustalla. Tarkoitus on toki joku päivä valmistua, mutta vielä sillä ei ole kiirettä. Nyt on aika urheilla, ja ottaa siitä kaikki ilo irti.

Kuva: Kuvapalvelu OK

Tähtihetkiä

Kristianin tie huippu-urheilijaksi on alkanut lapsuudesta, ja vanhempien uutterasta kannustamisesta liikunnan pariin. Kaikki mahdolliset lajit on kokeiltu, ja vanhemmat kuskasivat Kristiania ja tämän pikkuveljeä moninaisiin harjoituksiin. Jääkiekko, jalkapallo, suunnistus ynnä moni muu on käyty läpi.

– Olen kiitollinen siitä, että on annettu mahdollisuuksia, on viety ja kannustettu. Nuorena jo hoksasin, että yksilölajit ovat enemmän mun juttu, kun taas veljestä tuli salibandyn pelaaja.

Aika nopeasti kävi ilmi Kristianin hyvät ominaisuudet yleisurheilun teholajeihin, ja menestystä alkoi tulla. Kolmiloikan 15-vuotiaiden suomenmestaruushopea on jäänyt erityisesti mieleen.

– En ollut vielä aloittanut voimaharjoittelua, enkä ollut fyysisesti lainkaan valmis, mutta silti pärjäsin. Tajusin että minulla on mahdollisuudet vaikka mihin.

Kristianin valmentaja on hänen isänsä Seppo Pulli, ja alusta saakka yhteistyö on ollut sujuvaa. Kristian myöntää, että nuorempana saattoi olla erimielisyyksiäkin, mutta se kuului asiaan. Homma toimii parhaiten avoimessa keskustelusuhteessa ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Nykyään keskitytään pituushyppyyn, ja tavoitteet ovat selvät: nyt tähdätään maailman huipulle.

Pituushyppy on lajina haastava, ja se on yksi syy, miksi se Kristiania kiehtoo. Kun kaikki pienetkin palaset loksahtavat kohdilleen, on onnistumisen tunne huikea. Sitä tunnetta metsästetään uudestaan ja uudestaan.

– EM-pronssihyppy oli juuri sellainen. Todellinen tähtihetki.

Työtä ja tunteita

Matka pikkupojan unelmasta tähän pisteeseen ei tietenkään ole ollut helppo. Se on sisältänyt valtavan määrän työtä ja erilaisia tunteita, onnistumisia, pettymyksiä, epätoivoa, iloa, koko tunteiden skaalan. Joka ikinen hetki on ollut merkittävä.

– On epäonnistumisia ja heikkoja hetkiä, mutta juuri ne kasvattavat, vievät eteenpäin. Ympäristön tuki on tärkeää, etenkin silloin nuorempana. Tässä kasvaa itse urheilijana pikkuhiljaa, ja oppii ymmärtämään aina vain paremmin. Paljon saa tehdä töitä itsensä kanssa.

Urheilija joutuu kestämään monenlaista kommenttia, mutta Kristian kertoo olevansa lopulta itse itsensä kovin kriitikko. Kokemus opettaa ottamaan vastaan kaikenlaisen palautteen, ja samalla se opettaa myös paljon muuta, kuten nauttimaan onnistumisista, olemaan ylpeä niistä tähtihetkistä. Jämsässä mies saa osakseen lämminhenkistä kannustusta ja tsemppausta, mikä tietenkin tuntuu hyvältä. Varsin aiheellisesti Kristian valittiin tänä vuonna Jämsän Vuoden urheilijaksi.

Kristian edustaa helsinkiläistä urheiluseuraa Viipurin Urheilijoita, mutta on alun perin Kaipolan Vireen kasvatti. Mukavia muistoja Kaipolan Vireestä on kertynyt paljon. Jämsä tulee aina pysymään sydämessä, vaikka ura veisi miestä mihin tahansa. Etenkin pienen kaupungin rauha ja kiireettömyys ovat arvokkaita asioita, joita tulee joskus ikävä.

– Missään muualla en pysty rentoutumaan ja rauhoittumaan yhtä hyvin kuin täällä. Juuri nyt täällä on hyvä olla, on aurinkoa ja valoa.

Kristianin kesäsuunnitelmiin kuuluu tietysti Tokio, mutta myös muuta tärkeää, kuten oleilu mökillä, saunominen ja uiminen, perhe sekä muut rakkaat ihmiset. Varsinaisen lomailun aika on vasta syksyllä, mutta onneksi sitä ennen ehtii vähän nauttia Suomen suvestakin.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s