Työhyvinvointijohtamisen uudistusmatkalla

Jämsän kaupungissa on kehitetty jämsäläistä hyvän työn mallia useiden vuosien ajan huomioiden erityisesti toimivan työyhteisön rakennustarpeet: johtaminen, esihenkilötyö, toimintakulttuuri, osaaminen ja prosessit (asiakkaat). Kaupungin strategia on huomioitu kehittämisessä sekä jämsäläisten saama palvelu elinvoimaisuuden lisäksi ovat olleet ajatuksissamme pitkään.

Kaupungin strategia on uudistunut ja ajatukset jämsäläisen hyvän työn mallin uudistamiseksi ovat liikkeellä ja haemme tulevaisuuden mallia. Uudessa strategiassa on nostettu hyvinvoiva ja osaava henkilöstö ansaitusti yhdeksi tavoitteeksi. Tavoitteenamme on huolehtia, että meillä on oikea määrä osaavaa henkilöstöä oikeassa paikassa. Lisäksi panostamme työilmapiiriin, työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen​ ja olemme rohkeita kehittämään osaamistamme ja työtämme tavoitteellisesti.

Olemme upean mahdollisuuden äärellä tuunata edellä kuvatuilla tavoitteilla jämsäläinen hyvän työn malli uudeksi tulevaisuuden työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden ohjelmaksi. Eläkevakuutusyhtiö Keva on arvioinut työkykyjohtamisemme Jämsän kaupungissa. Tästä saamme suuntaa uuden työntekijälähtöisen mallin rakentamiseen.

Sitra ja Työterveyslaitos ovat hahmotelleet työelämän tulevaisuuksia tuoreissa raporteissaan avuksemme. Työterveyslaitoksen HELP-projektin tuottama Työelämän muutosnäkymät -tutkimuskatsaus nosti esiin kaksi asiaa: riittävän vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden varmistaminen etä- ja hybridityössä sekä resilienssin ja strategisen uudistumisen varmistaminen erilaisten kriisien ajassa. Resilienssi on psyykkistä selviytymiskykyä, joustavuutta ja uudelleen orientoitumista. Se ilmenee arjessa kohtuullisena pärjäävyytenä, haasteista, stressistä tai muutoksista huolimatta. Resilienssi syntyy vuorovaikutuksessa yksilön ja ympäristön kanssa ja on osa mielenterveyttä.

HELP-selvityksessä todetaan, että osaava työvoima ottaa paremmin haltuun uudet teknologiat ja työtavat. Työhyvinvoinnilla taas on keskeinen merkitys työyhteisön oppimiselle, työntekijöiden suoriutumiselle ja tavoitteiden saavuttamiselle.

Sitra on megatrendeissään kuvannut monia työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen vaikuttavia kehityskulkuja, kuten ihmisten hyvinvoinnin haasteiden kasvun (mm. lisääntyvien mielenterveysongelmien ja työelämän kohtaanto-ongelmien kautta), talouden perustan rakoilemisen, demokratian kamppailun kovenemisen (mm. päätöksenteon lyhytjänteisuuden sekä luottamuksen heikkenemisen vuoksi) sekä kilpailun kiihtymisen digivallasta. Kaiken keskiössä on lisäksi luonnon kantokyvyn uhkaava mureneminen. Ekologinen jälleenrakennus uudistaa työmarkkinoita. Työnkuvat kehittyvät ja uusia työpaikkoja syntyy joidenkin vanhojen lakatessa.

On hyvä hahmottaa, mitä muutoksia meidän ympäristössä tapahtuu ja mihin tulee varautua. Pasi Kaunisto lauloi romanttisesti 1960-luvun lopulla ”Koskaan et muuttua saa”. Tämän ajan pahin pelko on jämähtäminen vanhaan ja kykenemättömyys uusiutua tai luopua mistään. Jotta henkilöstömme kulkee vahvana tulevaisuutta kohti, tarvitsemme ensisijaisesti kykyä oppia ja siihen liittyviä toimintatapoja tulemme yhdessä uudistamaan.

Oppiminen ja osaamisen kehittäminen tuleekin nähdä yksilön koulutuspäiviä laajempina kokonaisuuksina aina yhteisön ja koko organisaation oppimisena ja yksilö osana tätä. Vain näin voimme uudistua ja ottaa vastaa ajan ilmiöt, koska joukossa on takuulla ennustamattomiakin yllätyksiä. Osaaminen johtaa meitä kykyyn uudistua ja kohti resilienttiä arkea, jossa osaamme kehittää ja hyväksymme kehittämisen suurimman haasteen, luopumisen, myönteisenä kehityskulkuna. Emme voi rakastaa mallejamme ja ohjelmiamme loputtomiin, vaan uusintaa niitä haasteisiin vastaten. Vain näin turvaamme henkilöstömme työn ilon ja työkykyisyyden.

Lähteet ja lisätiedot:

HELP-katsaus: Työelämän muutosnäkymät https://www.julkari.fi/handle/10024/145859

SITRA Megatrendit: https://www.sitra.fi/aiheet/megatrendit/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s