Elinvoima

1Mihin haluatte käyttää kolme tonnia vuoden aikana niin, että Jämsän elinvoima astuu askeleen eteenpäin? Mitä teet ja miten se tulee vaikuttamaan? Miten otatte strategisen askeleen vuoden aikana ja miten se tulee näkymään? Niin että Jämsässä on hyvä asua ja tehdä työtä.

Tee ehdotuksesi Elinvoima teemaan ja kuvaile ideasi tämän sivun kommenttikenttään.

15 kommenttia artikkeliin ”Elinvoima

 1. Pop up yrityksille siivet!

  Jämsän strategiatyössä herätetty ”kolmen tonnin elinvoimaidea” on tosi hyvä ja parhaimmillaan panee jokamiehen ja-naisen ajatuksen liikkeelle.

  Jämsä voisi rohkaista nuoria yrittäjiä ja luoda heitä varten uudenlaista toimintamallia. Idea olisi, että tuolla kolmella tonnilla per vuosi Jämsän elinkeinoyhtiö, yrittäjäjärjestöt, kenties joku Jämsän seudun vahvoista säätiöistä voisi vuokrata aloittaville yrittäjille yhteisen isohkon ja käyttökelpoisen yritystilan , jossa aloittelijat voisivat pienemmällä riskillä kokeilla tuotteensa tai palveluideansa menestymistä ja samalla tulisi koetelluksi, löytyykö sitä pitkäjänteisyyttä, monitaituruutta ja palvelualttiutta, jota menestys edellyttää. Tilakysymys on Jämsän oloissakin iso kustannuserä aloittavalle yrittäjälle.

  Yhteinen yritystila ja ”yritysrypäs” olisi myös melkomoinen markkinavaltti. Mainoskustannuksia olisi mahdollista maksella yhdessä. Yhteistyössä voisi syntyä uutta vipinää ja innovaatiotakin!

  Tämä idea nuorten yrittäjien yhteistiloista tuli ”ihan omista päistä” kun Pekka Pirttimäen kanssa pohdittiin parisen vuotta sitten Tiimarin tyhjien tilojen vuokrausta lähinnä järjestöjen yhteiskäyttöön kuukauden ajaksi. Joulukuinen myyntityö ja uusien juttujen oppiminen sujuivat yhteistilassa ainakin erinomaisesti järjestöjen tasolla. Miksi ei siis yrittäjienkin?

  Uudenlaisia toimintamalleja aloittavien yrittäjien riskien minimoisiseksi on toki maailmalla ja kotimaassakin toteutettu monia. Tässä malliksi yksi esimerkki Haminasta. Teksti on suora kaappaus netistä:

  ”Ekamin Haminan kampuksesta on rakentumassa yrittäjyyskampus. Kampuksen lasiaulassa on Bisnesverstas – tila, jossa opiskelijat ja työpajanuoret voivat esitellä ja myydä omien Ny-yritystensä ja muun yrittäjyystoimintansa tuotteita, järjestää pop up -yrityspäiviä ja muita tapahtumia omana toimintana ja vaikkapa yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa. Bisnesverstaan tapahtumia markkinoidaan tilanteiden mukaisesti haminalaisille tai muille kohdennetuille asiakasryhmille”.

  Varmasti Jämsässäkin nuoret saisivat yritystiloihinsa bisneskummeiksi paikallisia yrittäjiä ja yrityksiä! Siitä se syntyy. Kestävä elinvoima.

  Liked by 1 henkilö

 2. Jouni Leppämäki

  LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA, ILO, TAITO JA YSTÄVÄT.

  Himos Patalahti golf Juniori toimikunta osallistuu kilpailuun Jämsän Jokilaakson lapsen ja nuorten eteen tehdyllä työllä. Työn tavoite on tarjota lapselle liikunnallinen harrastus, jossa yhdistyy liikunta, taito, ilo ja ystävät. Jämsässä on loistava tilaisuus pelata golffia uudella 18-väyläisellä kentällä.
  Selkeitä tavoitteita lasten / nuorten osalta.
  Hyväksytty Nuorisotoimintalinja, joka perustuu yhdessä sovittuihin arvoihin ja päämääriin
  Lasten ja nuorten määrän kasvattaminen ja seuratoiminnan kehittäminen
  Lasten ja nuorten lähtökohdista tehty suunnitelmallinen ohjaus- ja valmennustoiminta
  Himos Patalahti golf junioritoiminta pohjaa seuraaviin arvoihin: lapsen ja nuoren kunnioittaminen, terveet elämäntavat, muiden kunnioittaminen ja henkilökohtainen vastuun ottaminen sekä toimintaympäristön arvostaminen.
  Juniorilla on oltava hauskaa harjoituksissa! Lähtökohtaisesti kukaan ei tee tai harjoittele mitään, ellei se ole hauskaa. Monipuoliset ja vaihtelevat harjoitukset ovat junioreiden mielestä hauskoja. Yksi hyvä mittari yksittäisen harjoituksen onnistumiselle on, että miten paljon näet iloisia ilmeitä harjoituksissa.
  Monipuolisuus tarkoittaa perusliikuntataitojen opettelemista ja harjoittelemista ennen lajitaitoja tai lajiharjoitusten rinnalla. Lisäksi se tarkoittaa monilajisuuteen kannustamista, ohjaamista ja monilajisuuden harjoittelemista. Tällöin juniori saa paremmat lähtökohdat myös lajitaitojen omaksumiselle.

  Tässä kirjeeni Jämsän Vitikkalan ja Paunun kouluille (keväältä 2016)

  Moi.
  Kevät on pitkällä ja Himoksen harjoitusalueet on sulanut mallikkaasti.
  Himos GOLF aloittaa oppilaitten vastaanoton 18.4.2016-30.5.2016 välisenä aikana.
  Vastatkaa tähän viestiin mikä luokka tulee ja ajankohta muodossa ESIMERKKI
  3A
  tiistaina 19.4 klo 13:15-15:00 JNE JNE.
  Laitan kaikki luokat Paunun/Vitikkalan osalta taulukkoon ja hoidan Himokseen ohjaajat.
  Voitteko välittää viestin, jos joku toimija puuttuu vastaanottaja kentästä.

  Alla on edellinen viesti keväältä:
  Himos Patalahti golf tarjoaa mahdollisuutta pitää 2tuntia liikuntaa Himoksen golf kentällä ja kentän harjoitus alueella.
  Liikuntatunti (kaksoistunti) pidettäisiin toukokuussa (1.5-30.5.2016) Himoksen golfkentän alueella.
  kohderyhmä 1: 3-6 luokkalaiset (kirjoitan viestin wilmaan)
  kohderyhmä 2: 7-9 luokkalaiset (kirjoitan viestin wilmaan)
  Kustannukset:
  golf opetus ja välineet: ILMAINEN
  Kaksoistunnin läpivienti, suunnittelu ja ohjaus: ILMAINEN

  Opettajina toimii:
  Jouni Leppämäki (Himos Patalahti golf kapteeni)
  Markus Lahtinen (Himos Patalahti golf toiminnanjohtaja)
  + Pro ja muut toimijat

  KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS:
  Liikunnan opettaja varaa ajan minulta (liikuntatunnin ajankohta)
  minä lähetän liikuntatunnin ohjelman ja paikkatiedon.
  -liikunnanopettaja laittaa inffon oppilaan kotiin ja järjestää kuljetuksen.
  Terveisin Jouni Leppämäki (Himos Patalahti Golf Kapteeni / juniori toimikunnan puheenjohtaja.)

  Tykkää

  1. Jouni Leppämäki

   Ensimmäiset oppilaat saapuvat Vitikkalan koulusta 25.4 ja 26.5 Himos golf harjoitusalueelle. Luokat ovat 3A ja 3B.
   On ilo olla edeistämässä lasten liikuntaa, tekemistä, yhdessäoloa ja iloa.
   T: Jouni

   Tykkää

 3. Jaana Nikkinen-Kalin

  Kilpailuidea:

  Lapset ja nuoret kertovat, mikä heille on paras paikka Jämsässä.

  Sen voi piirtää tai kuvata tai kirjoittaa.

  ”Kotini”
  Päiväkodissa piirretään lapsen omasta kodista tai pihapiiristä.

  ”Paras paikka”
  Peruskoulussa edetään lapsen asuinalueeseen tai nuoren harrastuspaikkoihin.

  ”Parasta Jämsässä on…”
  Toisella asteella voi edetä vertailuun (mikä hyvä erottaa Jämsän muista paikkakunnista) tai markkinointiin (miten kehuisin kotipaikkakuntaani).

  Kuvat ja kertomukset:
  – kootaan esim. seinälle Jämsän kartan mukaisesti sijoitettuina.
  – luokan sisäiselle alustalle(?) digitaalisesti.
  – museo 24:ään perustetaan ”huone” 2025, jossa nämä tulevat toimijat voivat käydä vielä vuonna 2025 katsomassa, onko heidän visioimaansa hyvää vaalittu Jämsässä.
  – hankitaan mainosvalotaulu Viiskulman ympyrän ja kaupungintalon väliin toivottamaan ohikulkijat ja matkailijat tervetulleiksi jämsäläisten lasten kuvaesityksen & lausein ”Metsässä kuulin lehtopöllön äänen”, ”Pukinvuoren laavulta näkyy maailma”, ”Parasta on liikennepuisto” tai mitä lapset ja nuoret keksivätkään.

  Toteutusvaihtoehtoja:
  Lasten ja nuorten piirustuksia ja kertomuksia voi myös koota kilpailuna, jolloin kärkitöistä voidaan rakentaa isompaa toteutusta julkiselle paikalle.
  Yksi osa projektia voisi olla Jämsä-aiheinen maalauskurssi lapsille työväenopistossa. Kurssin työt voisi toteuttaa suurina joko keskustasta vuokratun tilan ikkunoihin tai heijastaa diaesityksenä suurelle ulkoseinäpinnalle.

  Julkiselle paikalle tehtävät Jämsä-työt on ideoinut Svetlana Ruoho, jämsäläinen taidemaalari. Hän innosti mukaan minut. Olen Jaana Nikkinen-Kalin ja toimin lastentarhanopettajana. Viime kesästä asti etsimme väylää toteuttaa ideaa, kiitos, nyt väylä löytyi!

  Tykkää

 4. Lasten ja nuorten BMX/Pumptrack pyörärata liikennepuiston/maakkulan yhteyteen. Rata lisäisi lähiliikunta mahdollisuuksia kaikille Jämsän alueella asuville lapsille ja nuorille(miksi ei myös hiukan vanhemmillekkin).
  Pyöräily on tutkitusti toiseksi harrastetuin liikuntamuoto ikäluokassa 3-18v. Pyöräilyssä ei ole kalliita lisenssimaksuja, eikä muitakaan tekijöitä mitkä rajaisivat osan porukasta harrastuksen ulkopuolelle. Jämsän alueella on paljon loistavia pyöräilymaastoja, vaikka merkattuja reittejä ei mainittavasti ole. Mutta juuri nuorille sopivia harrastuspaikkoja on vähän, jos ollenkaan. Paikkoja joihin voi mennä myös pienten lasten kanssa potkupyörällä rullaamaan ja paikkoja jossa hiukan vanhemmat kuskit pääsisivät turvallisesti harrastamaan lajia. Oikein toteutettuna rataa pystyy hyödyntämään myös skeittaajat. Naapuri kaupungeissa sekä hiukan kauempanakin avatut radat ovat saaneet nuoret liikeelle suurin joukoin.
  Pyöräilyseura CC Ilves hoitaisi järjestelyt radan suunnittelun sekä toteutuksen suhteen. Oikealla suunnittelulla pystytään luomaan olosuhteita, jotka palvelevat laajaa kohderyhmää, ovat turvallisia ja kehittävät käyttäjiensä motoristen taitojen ja fyysisten ominaisuuksien kehittymistä. Pyöräilyn lähiliikunta-alueet, radat ja reitit, ovat myös oivallisia paikkoja koko perheen yhteiseen liikuntaan, liikkumiseen ja hauskan pitoon(lainaus JustRide).
  Karkea kustannusarvio rataa varten on jo luotu, 3000€ kattaisi suuren osan radan kustannuksista, loput saataisiin hankkeeseen kerättäviltä tukijoilta. Lisäksi rata tarvitsee paikan kaupungin mailta.
  Apuna radan toteutuksessa on myös JustRide, joka on kansallisen lajiliiton Suomen Pyöräilyunionin lasten ja nuorten pyöräilyhanke.

  Tykkää

 5. Himos tuplanousuun kolmen tonnin sopimisella

  Kylpylän tuloa odotellaan, mutta Himoksen turistivirta on mahdollista tuplata laittamalla myös rinnepalvelut kuntoon. Mutkamäen harrastajana totean, että Himos tarvitsee toimivat rinnepalvelut Keski-Himoksen juurelle.

  Tiedämme, että rinneyrittäjällä on asiantuntevat investointisuunnitelmat ja esitys kaavamuutoksesta joka mahdollistaisi investoimisen. Nykyiset RM-kaavamerkit ovat liian kaukana rinteestä kaupungin kaavoitustoimen ansiosta.
  Onko kaavoittaja parempi määrittelemään rinnepalveluiden paikan kuin alan ammattilaiset tai laskettelijat?

  Teen 3000 €:n esityksen, neuvottelusta jossa osapuolet sopivat kaavoituksesta eli maa-alueen käytöstä. Sopimisen seurauksena kilahtaa kaupungin kassaan rahaa uuden kylpyläalueen tontin ostoon.

  Sopimisneuvotteluun ei uhraudu kolmea tonniakaan, mutta tässä sopimisessa on kyse 50 – 100 miljoonnan arvoisesta asiasta.

  Mikäli idean aihe on historiallisesti liian vaikea tai arkaluonteinen, olen käytettävissä korvauksetta sopimisneuvottelun avaajana.

  Tykkää

 6. Pauli Tahkola

  Ulkomaalaisilla TURISTEILLA on kyselyiden mukaan yksi toive yli muiden: kokea suomalainen SAUNA.

  Samojen kyselyiden mukaan MONI ulkomaalaisturisti EI LÖYDÄ hyvää, perinteistä saunaa.

  Ehdotukseni on: jokaisen Suomeen saapuvan turistin pitäisi SATAMASSA tai Hki-Vantaan LENTOKENTÄLLÄ nähdä riittävän iso mainos, jossa kerrotaan Jämsän uudesta SAUNAKYLÄSTÄ.

  Samaan tapaan kuin saapuessaan Sveitsiin kukaan ei jää epätietoiseksi siitä, että tulimme Alppien maahan – – kuvat ja mainokset sen kertovat. Tai saapuessaan Alankomaihin kukaan ei jää epätietoiseksi siitä, että tulimme kanavien ja tulppaanien maahan. Ja molemmissa maissa on muutama kaupunki tai kylä, jonka (lähes) jokainen tietää hyväksi paikaksi kokea tämän maan tärkeä elämys. Kylän ei tarvitse aina olla iso, esimerkkinä piskuinen Sveitsin Grindelwald tai Itävallan Saltzkammergutin alue.

  3000 e ei riitä kaikkeen, ei ehkä edes yhteen hyvään mainokseen, mutta haluaisin saattaa idean kunnanisien tietoon. Meillä olisi nyt tuhannen taalan paikka tehdä Jämsän saunakylästä ”se paikka” jossa sauna koetaan. Brändi on jo olemassa, turistin pitää vain tietää mistä se löytyy.

  Toinen tärkeä paikka olisi visitfinland-sivusto. Siellä ylistellään kovasti SUomen saunoja, mutta kun alkaa etsiä, eipä löydy kovinkaan montaa hyvää… Saunakylän mainostaminen sivustolla ei maksaisi maltaita.

  Tykkää

 7. Kari Stenlund, kaavoitusarkkitehti

  Ehdotan, että Himoksen MasterPlan päivitetään vastaamaan tulevaisuuden tarpeita aina vuoteen 2040 asti. Tällä hetkellä nykyinen MasterPlan alue rupeaa olemaan yleiskaavan ja asemakaavan piirissä. Tulevaisuuden tarpeita alueen kehittämisessä ympärisvuotiseen käyttöön voisi olla mm. Himoksen sisään osittain louhittu hiihtoputki, kansainväliset mitat täyttävä mäkihyppykeskus HS70-HS90-HS130 mäet (kesä ja talvikäyttö), jäähalli, urheilukeskus hiihtostadioineen jne
  .

  Tykkää

  1. Risto Ahonen

   Kari kirjoittaa asiaa. Koko härdelli on pyörinyt jopa liiankin pakonomaisesti kylpylän ympärillä. Ideoita pitää valmistella investointia vaille valmiiksi useita ja ympäri vuotiseen toimintaan tähdäten, siihen Himoksella on lapin keskuksia paremmat mahdollisuudet.
   Nyt jo kevään kuluessa on kuultava kaavamuutoksia vaativat rinneyrittäjän uusimmat investointi-ideat, ne ovat kiireisimpiä.
   Kari Stenlundin ideoista on hyvä jatkaa ja ennakkoluuloihin ei pidä kompastua.

   Tykkää

 8. Jukka Pernu

  Seutukunnan PK-yritysten vientipotentiaalin kartoitus

  Tilastojen mukaan vain 14 prosenttia suomalaisista PK-yrityksistä myy suoritteitaan ulkomaisille asiakkaille. Vaikka meillä täällä Jämsän seudulla tuotetaan laadukkaita elintarvikkeita, huopatuotteita, puurakennuksia, konepajatuotteita jne lienee luku vielä pienempi.

  Mielestäni useilla alueemme PK-yrityksillä on viennin aloittamisen kautta mahdollisuus toiminnan laajentamiseen ja kannattavuuden parantamiseen.

  Myös uusi tuote voi olla innovatiivinen mutta kotimarkkinan kysyntä ei riitä sen kannattavaan lanseeraukseen vaan kasvu olisi haettava viennistä.

  Viennin perinteiset haasteet:

  Kohdemaan markkinatilanteen hahmottaminen, SWOT/oma suorite, yhteistyökumppaneiden/agentin valinta, logistiikka, dokumentit/testit, SP/PR/messut eli markkinointimix kohdemaan ehdoilla, tarvittavat tuotemuutokset, joint venturet, koulutus jakelijoille, rahoitus, tuki kotimaan julkis- ja vientijärjestöiltä, seuranta jne

  ovat kaikki ratkaistavissa ammattilaisten avulla.

  Olen varma että seudultamme löytyy potentiaalia ja halukkuutta epäsuoran, suoran tai välittömän viennin aloittamiseen kun saamme tämän mahdollisen kasvukäytävän kartoitettua markkinoiden ehdoilla.

  Tykkää

 9. Tommi Tapiainen

  Lainataan Jyväskylän Yläkaupungin Yön ideaa ja kohennetaan kaupunkikuvaa järjestämällä taidekilpailu sähkökaapeista elävöittämisestä.

  Valitaan kaapit ja pyydetään niihin sopivia teosehdotuksia. Alkuperäisen teoksen tyyli ja tekniikka ovat vapaita – esimerkiksi digitaalinen kuva, maalaus, piirustus tai valokuva. Valitut työt tulostetaan teipille, joka kiinnitetään kaappiin.

  Kuntalaisraati valitsee ehdokkaat, jotka julkistetaan kaupungin verkko- ja fb-sivulla. Lopullinen valinta tehdään yleisöäänestyksen pohjalta.

  Luovuus on ilmaista ja sitä on yltä kyllin kaupungissa. Myös ympäristötaidetta on harrastettu jo pitemmän ajan.

  Kunnia ideasta ja useampivuotisesta toteutuksesta: http://www.ylakaupunginyo.fi/taidekaapit/

  Tykkää

 10. Risto Ahonen

  Pyöräilyreitti Jämsästä Jämsänkoskelle ja toistpuolt takasin

  Jämsänjoki Virtaa -hanke suunnitteli reitin ja siitä on valmis kartta olemassa. Matkalla on kohteita jotka vaatisivat opaasteita. Esimerkkeinä Pispalantie. Ilveslinnan ja tehtaan ohitus Myllymäki. Opasteet saisi varmasti kolmella tonalla. Kyläläisten puolesta lupaan hankkia talkooporukkaa hommiin. Laadittu kartta tulostuskelpoisena kaupungin nettisivuille.

  Tykkää

 11. Katja Rissanen

  Ehdotan, että Jämsän kaupunki edistäisi Seppolan sataman palvelujen järjestämistä rakentamalla satamaan pienen kioski-/ kahvilarakennuksen, joka vuokrattaisiin yrittäjälle/ yhdistykselle tms. Ko. rakennuksessa voisi mahdollisuuksien mukaan toimia myös esim. matkailuinfo. Rakentaminen toteutettaisiin siten, että rakenteet olisi helposti poistettavissa, kun mahdollinen investointi vanhalle meijerin tontille käynnistyy.

  Tykkää

  1. Risto Ahonen

   Hyvä ehdotus!
   Tätä voisi täydentää kysymällä lähtisikö TB Meronen diiliin jotenkin niin, että veneilijät sais kyytiapua polttoaineen hakuun lähimmältä asemalta. Jos ei Meronen Lähde niin Nesteen Järviselle sama kymysys. 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s