Resurssiviisaat palvelut

Resurssiviisaus tarkoittaa sitä, 2että olemassa olevilla resursseilla saadaan mahdollisimman paljon hyvää aikaan. Että ympäristö, osaaminen, kiinteistöt ja tilat tuottaisivat mahdollisimman paljon hyvinvointia. Että palvelut toteutetaan niin, että ne ovat hyvin tehokkaita. Digitaalisuus on tietysti tässä hyvin tärkeää. Mitä konkreettista teette vuoden aikana = Mitä saatte aikaan kolmella tonnilla?

Tee ehdotuksesi, kuvaile ideasi tämän sivun kommenttikenttään.

11 kommenttia artikkeliin ”Resurssiviisaat palvelut

 1. Sari Niemi

  Taitaa kuulua siihen liikuntapaikkakyselyyn, mutta eikö johonkin kaupungin omistuksessa olevaan hallitilaan voisi kunnostaa sisäparkour-radan ja -skeittipuiston, sirkuskoulun, (keilahallin saaminen samaan olisi jo unelma, olisi aikuisillekin jotain mikä olisi tärkeää, voisi olla yrittäjävetoinen). Olisi ehdottomasti oltava auki viikonloppuisin. Tämä toisi Jämsälle myös näkyvyyttä ja vetovoimaa, yhdistäisi eri-ikäisiä liikkumaan sekä toisi kaivatun ajanviettomahdollisuuden ja yhteisöllisyyttä Jämsään.
  Muissa kaupungeissahan tällaisia sisäliikuntahalleja on, ei vain ole Jämsässä.

  Tykkää

 2. Vesa Ruuskalta sähköpostitse saapunut ehdotus lisätty 30.3.2016:

  Ehdotukseni olisi, että Jämsän kaupungin omistuksessa olevat kaikki taideteokset laitettaisiin kuntalaisten nähtäväksi ilmaiseksi viikonloppuisin Kivipankkiin ympäri vuoden nähtäväksi silloin kun muita näyttelyitä ei ole esim klo 11-16.Kyseiset 3000 käytettäisiin valvojille maksettaviin korvauksiin.

  Tykkää

 3. Christina Sundvik-Avi

  Hei! Ehdotan että myös Jämsän kaupunki osoittaisi asukkailleen ilmaisen paikan missä saisi kierrätystuotteita myydä! Esim. Iltatori! Lähes kaikkialla muualla tätä toimintaa on! Näin kynnys kierrätykseen olisi matalampi tuote ja tarvitsija kohtaisi! Mutakin tapahtumaa voisi järjestää ilta torille! Myös ulkopaikkakuntalaisia tori voisi kiinnostaa!

  Tykkää

 4. Päivi N

  Kaupungin ja Jämsänmäen vuokra-asunnoista pitäisi löytyä kunnolliset kuvalliset ilmoitukset, joissa näkyisi asunto ulkoa, kuva jokaisesta huoneesta, sijaintikartta, kunnollinen kuvausteksti ja vuokrahinta. Kukaan ei halua ostaa sikaa säkissä eikä mikään ole niin tärkeä hankinta kuin oma asunto. Netistä löytyy paljon hyviä palveluja, joissa yksityiset vuokraavat asuntojaan, on hyvät kuvat, hinnat ja tiedot. Asuntoja on helppo vertailla ja etsiä. Asunnon hankinta kaupungilta on ylivoimaisen vaikeaa ja byrokraattista. Ainoa annettu tieto on osoite (ei edes kokoa). Puhelimitse ei aina saa kiinni, tapaamiset siirtyvät päivien, jopa viikkojen päähän, asunnoista ei saa mitään ennakkotietoa mistään ja huhut kertovat, että vuokrat ovat jopa yksityisiä kalliimpia, kun totuutta ei kukaan kerro. Ei mikään ihme, että kaupungin vuokra-asunnot ammottavat tyhjyyttään. Täytyy olla todella äärimmäinen tarve, että valinta päättyy kaupungin/Jämsänmäen asuntoihin. Hyvillä verkkosivuilla asian saisi helposti korjattua eikä tulisi kovin kalliiksi. Työntekijöiden työ helpottuisi, turhat kysymykset vähenisivät, asiakastyytyväisyys paranisi, käyttöaste nousisi, asuntoa etsivät ulkopaikkakuntalaiset löytäisivät Jämsään eivätkä valuisi Korpilahdelle, Jyväskylään ja muihin naapureihin.

  Tykkää

  1. Eija A

   Asiaan on tulossa pientä korjausta, kun vuokrataloyhtiö tekee sähköisen materiaalin tänä kesänä. Onko se sitten kaupungin sivuilla vai ihan omilla, ei ole vielä tarkkaa tietoa.
   Valitettavasti vapaiden asuntojen kuvien ja tietojen ylläpito ja päivitys veisi yhden ihmisen työajan, niin vilkasta on kuitenkin vaihtuvuus.
   Asunnot ovat miltei kaikki aravarahoitteisia, joten hakemus liitteineen tulee toimittaa meille aina ennen asukasvalintaa. Tämä saattaa tuntua työläältä, mutta näin vaan pitää toimia.
   Meillä on puhelin- ja asiakaspalveluajat, jolloin kyllä vastataan, mutta silloin on hankala vastata puhelimeen, jos pöydän ääressäkin on asiakas. Malttia vaan.

   Tykkää

 5. Matti Laaksonen

  Rakennuksien elinkaaristrategia Jämsän kaupungissa

  Johdanto;

  Mäntykallion koulu, kirjasto, Jämsän lukio, Kankarisveden koulu, Jämsänkosken kaupungintalon alakerta ja Jämsän kaupungintalo. Edellä mainitussa luettelossa on vain muutama keskeisiä rakennuksia, joiden käyttö on lopetettu, lopetetaan tai rajoitettu. Syynä käyttörajoituksiin on sisäilman työntekijöille terveyteen aiheuttamat haitat. Ongelmien syntyessä ja työntekijöiden oirehtiessa tilanne johtaa käytettävien tilojen käyttörajoituksiin, kunnostuksiin tai sulkemiseen.
  Kiinteistöjä on poistettu käytöstä ja suunnitteilla oleva korjaustoiminta aiheuttaa kaupungille erittäin mittavat kustannukset. Rahasummat ovat laskettavissa kymmenissä miljoonissa euroissa. Kaupungin kiinteistöjen määrä on niin suuri, että tulevaisuudessa on ongelmien määrä kasvamassa, mikäli tehokkaita ennakoivia kunnostustoimenpiteitä ei toteuteta.
  Jämsän sairaalan kiinteistö kuluu kaupungille. Kiinteistö on erittäin tärkeä pitää kunnossa tulevaisuudessa toimintojen turvaamiseksi Jämsässä. Kiinteistön ikä on lähes viisikymmentä vuotta. Tämä kiinteistö on pidettävä huippukunnossa kaikilla kiinteistötekniikan alueilla. Mikäli joudutaan kaupungintalon, lukion tai kirjaston kohtaloon ilmanlaadun/rakenteiden ongelmissa on sairaalan toiminta uhattuna. Olen kuullut, että ongelmia kyseisessä kiinteistössä esiintyy? Budjetissa oleva ilmastoinnin korjaus on varhennettava. Mahdolliset korjaavat toimenpiteet on tehtävä välittömästi.
  Ovatko tärkeitten rakennusten ennakkohuoltosuunnitelmat olemassa ja käytössä Jämsän kaupungin omistamien kiinteistöjen kunnossapidossa? Luottamushenkilöiltä saamani tiedon mukaan selkeitä suunnitelmia ennakoivasta kunnossapidosta ei ole olemassa. Mikä on oikeaa tietoa asiasta.
  Keskisuomalaisesta lukiessani kaupungintalon ilmastoinnissa on ongelmia, kosteuseristyksen aiheuttamia kosteusarvojen kohoamisia, mikrobivaurioita, vesivaurioita ja halkeamia. Miten kaupungin kiinteistöhuolto hoitaa mahdolliset ongelmat ja on selvillä korjaustarpeista ennakoivasti toiminnan kannalta tärkeissä kiinteistöissä? Onko niitä kartoitettu ja tehty tarvittavat toimenpide-ehdotukset tuleville vuosille.
  Jämsässä on ollut kymmeniä vuosia vallalla menettely: Rakennuksia ei kannata saneerata, korjata tai tehdä parannuksia, vaan purkaa rakennus pois sen tullessa huonokuntoiseksi. Seutukunnalla on yhteiskunnan omistuksessa kiinteistöjä, jotka eivät ole saavuttaneet julkisilta rakennuksilta vaadittavaa käyttöikää. Julkisien rakennusten pitää kestää vähintään 80 – 100 vuoden käyttö, mieluummin enemmän.

  Ehdotus

  Ehdotan, että kaupunki laatii tärkeille ja suuria kustannuksia aiheuttaville rakennuksille elinkaaristrategian. Suunnitelmassa käydään läpi nykytilanne, uhkakuvat, tilojen käyttösuunnitelmat ja henkilöstön hyvinvointiin perustuva seurantajärjestelmä.
  Kaupunkiin on nimettävä kaupungin rakennusmassasta ja ennakoivasta kunnossapidosta vastaava ammattitaitoinen vastuuhenkilö, hankittava kunnossapidon/seurannan sähköinen tietojärjestelmä sekä laadittava tehokas suunnitelma aikatauluineen.
  Kymmenien miljoonien omaisuus on uhattuna ja sen seurauksena taloudellinen katastrofi. Päättäjät vaatikaa suunnitelmat ja toimenpiteet sekä antakaa taloudelliset resurssit virkamiehille toteuttaa ennakoivaa kunnossapitoa.

  Matti (Masi) Laaksonen

  Tykkää

  1. Esko Järvenpää

   Valtuutettuna kannatan Matin näkemyksiä, hänellä on emiritus UPM kunnossapitopäällikön pitkäaikainen kokemus ennakoivasta kunnossapidosta ja myös operatiivisesta toteutuksesta. Teollisuus on ottanut 1970 luvulla käyttöön systemaattisia kunnosspitojärjestelmiä hyvin tuloksin. Rakennusmassan ja ilmastoinnin kuntokartoitus, huoltojärjestelmä ja toteutus koulutuksineen ei onnistu ilman ulkoista satsausta ja siksi kannattaa jo ensi vuoden budjettiin ottaa varaus hankkeen aloitukseen. Tämäkin on nähtävä investointina jolla hallitsemme tulevaisuutta ja siihen meitä kannustaa valitettava historiallinen ja nykytilanteen kokemus, jossain vaiheessa härkää on tartuttava sarvista.

   Tykkää

 6. Sari Luhtanen

  Jämsän tulevaisuuden strategiaan pitäisi kuulua välittömästi ensi kesänä 2016 koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten IV-kanavistojen puhdistustyöt siellä missä asiat eivät ole kunnossa. Tämän jälkeen kaupungin sivistystoimen pitää löytää rahat myös IV-koneiden päälläpitoon 24/7. Nyt näin ei kaikkialla liene ole, koska kirjanpitoakaan asioista ei ole.

  Tämä 3000 euron sijoittaminen IV-kanavistojen puhdistuksiiin eri rakennuksissa tulee moninkertaisesti takaisin esim. sijaispalkkojen säästöinä ja työhyvinvoinnin parantumisena. Näille huoltotoimenpiteille pitää antaa varat ja sopia kirjanpidosta jatkossa avoimuuden nimissä.

  Tykkää

 7. Lotta Ahola

  Kuntalaisille mahdollistetaan palvelujen käyttäminen omatoimiaukioloaikoina – aloitetaan kokeilulla kirjastossa

  Normaalin aukiolon lisäksi kirjastossa voi asioida omatoimisesti (ei
  henkilökuntaa paikalla) tiettyinä aikoina. Sisään kirjastoon pääsee
  toimivalla kirjastokortilla ja pin-koodilla. Omatoimikäytön ikäraja on 18
  vuotta, alle 18-vuotiaat pääsevät sisään vain täysi-ikäisen asiakkaan seurassa.
  Sisään tullessa ja lähteissä valvontakamera tallentaa liikkujat.
  Oma-toimiaukiolon aikaiset palvelut määritellään ja ohjeistetaan
  asianmukaisesti.

  Kokeilun jälkeen jatketaan liikuntatiloihin pääsyä omatoimisesti.
  Yksinkertaisin malli on ovien aukaisun mahdollistaminen varattujen
  käyttövuorojen aikana nimetyille yhteyshenkilöille. Hienostuneessa
  mallissa tilan varauksen voi tehdä ja maksaa nettisivuilta, jolloin saa
  kulunvalvottuun oveen rajatun ajan voimassaolevan PIN-koodin.

  ”Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joihin on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Näitä kirjastoja voit käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloja valvotaan teknisesti mm. kameroin. Yleensä omatoimikirjastossa voi lainata, palauttaa, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa.” Lisää tietoa: http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Omatoimikirjastot

  3000 € käytetään yhden omatoimikirjaston kulunvalvontajärjestelmään.

  Tykkää

 8. Erkki Pekkanen

  KuoPa 56 ehdotus vuoden ketteräksi kokeiluksi

  KuoPa 56 ehdottaa seurojen ja yhdistysten ottamista vielä

  voimakkaammin mukaan palveluiden tuottamiseen Jämsän

  asukkaille.

  Yhdistysten työpanoksen ja osaamisen hyödyntäminen

  palveluiden tuottamisessa parantaa palveluiden laajuutta,

  laatua, asiakaslähtöisyyttä sekä kokonaistaloudellisuutta.

  KuoPa 56 on tehnyt usean vuoden ajan yhteistyötä kaupungin

  liikuntatoimen kanssa. Toteutetussa mallissa KuoPan jäsenet

  ovat hoitaneet urheilukentän ja uimalaitoksen ylläpitoon ja

  päivystykseen liittyviä tehtäviä. Näin on saatu turvattua

  liikuntapaikkojen aukiolot myös iltaisin ja viikonloppuisin.

  Mallissa kaupungin antama korvaus on hyvin pieni verrattuna

  palvelun tuottaminen kaupungin / yksityisen palveluntuottajan

  toteuttamana. Samalla yhdistys on pysynyt elinvoimaisena.

  Lähes vastaavia malleja käytetään ympäri Jämsää, mutta nyt

  esitettävä malli eroaa siinä, että kokeiluun otetaan myös

  kilpailutettavien palveluiden täydentäminen.

  Kaupunki voi joutua tilanteeseen, jossa osa palveluista on

  yksityistettävä. Tässä tilanteessa yhdistysten osaamista voidaan

  hyödyntää sekä kilpailutuksen määrittelyjä kirjoitettaessa, että

  yksityisen kilpailutetun palvelun täydentäjänä. Kilpailutuksissa

  tulee helposti tilanteita, joissa vanhaa palvelutarjontaa ei voida

  kokonaan ulkoistaa sen kalleuden takia (esimerkkinä

  viikonloppupäivystykset). Kaupungin tiloja ja alueita käyttävät

  yhdistykset voivat oman toimintansa ohella suorittaa paikkojen

  ylläpito, siisteys, päivystys yms palveluja.

  KuoPa 56 esittää että urheilukentän ja uimalaitoksen päivystys,

  ylläpito ja valvontatehtävien laajentamista tutkitaan, jotta

  Hallin taajaman liikuntapalvelut voidaan turvata myös iltaisin ja

  viikonloppuisin. Mallia voitaisiin kehittää ja käyttää

  tulevaisuudessa kenties muuallakin Jämsän alueella. Malli

  soveltuu käytettäväksi sekä kaupungin että yksityisen

  palveluntuottajan palveluiden täydentäjänä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s